Türkiye, Karadeniz’deki deniz yetki alanlarında yeni bir petrol sahası için harekete geçti. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), arama ruhsatı bulunan bölgede tespit edilen petrollü arazi için petrol işletme ruhsatı almak üzere başvuruda bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün petrol hakkına ilişkin kararı Resmî Gazete’de yayımlandı. Kararda, TPAO’nun Karadeniz’de ikili sınırlandırma anlaşmalarıyla belirlenen deniz yetki alanları içerisinde, Münhasır Ekonomik Bölge/kıta sahanlığındaki petrol arama ruhsat sahasında keşfedilen petrollü araziye ilişkin başvurusu yer aldı.
56 bin 774 hektarlık alan için ruhsat başvurusu
Karara göre TPAO, AR/TPO/KD/C26, C27, D26 ve D27 pafta numaralı petrol arama ruhsat sahasında keşfedilen petrollü arazi için C26 paftasında 56 bin 774 hektarlık alanda 1 adet petrol işletme ruhsatı talebinde bulundu.
TPAO’nun söz konusu başvuruyu 16 Eylül 2026’da yaptığı bildirildi.
Başvuru, Karadeniz’de Türkiye’nin sahip olduğu deniz yetki alanları içerisindeki petrol arama çalışmalarının işletme aşamasına taşınması açısından yeni bir adım olarak kayda geçti.
Tekirdağ’daki arama ruhsatı da uzatıldı
Kararda ayrıca TPAO’nun Tekirdağ’ın kara bölgesindeki hidrokarbon potansiyelinin ortaya çıkarılması ve ekonomiye kazandırılması amacıyla sahip olduğu başka bir petrol arama ruhsatına ilişkin süre uzatımına da yer verildi.
Buna göre AR/TPO/K/F18-d3 pafta numaralı petrol arama ruhsatının süresi 31 Mayıs 2026’dan 31 Mayıs 2028’e kadar uzatıldı.
Böylece hem Karadeniz’de tespit edilen petrollü arazi için işletme ruhsatı süreci başlatılmış oldu hem de Tekirdağ’daki petrol arama faaliyetleri için ruhsat süresi iki yıl daha uzatıldı.
Türkiye Bülteni, Karadeniz’deki yeni petrol sahasına ilişkin işletme ruhsatı sürecindeki gelişmeleri takip ediyor.