Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

MSB'den Yunanistan'a ada uyarısı: Antlaşmalardan doğan yükümlülüklere uyulmalı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Yunanistan'ın gayriaskerî statüdeki adalara yönelik askerî faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, bu tür faaliyetlerin Ege'de barış ve istikrarı olumsuz etkileyebileceğini belirterek Yunanistan'a uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine uyma çağrısında bulundu.

24.09.2026 13:08 24.09.2026 16:44 9385 okuma Okuma Süresi: 1 dk
MSB'den Yunanistan'a ada uyarısı: Antlaşmalardan doğan yükümlülüklere uyulmalı
Paylaş:
N

 

MSB Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, haftalık basın bilgilendirme toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Meis'teki askerî faaliyetlere tepki

Bakanlık, Yunanistan Başbakanı'nın beraberindeki heyetle Meis Adası'na gerçekleştirdiği ziyaret sırasında askerî unsurlarla temaslarda bulunmasına dikkat çekti.

MSB açıklamasında, 1947 Paris Barış Antlaşması kapsamında gayriaskerî statüde Yunanistan'a bırakılan Meis Adası'nda askerî unsur ve savaş gemisi bulundurulmasının adanın statüsüyle bağdaşmadığı belirtildi.

Türkiye'nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'in barış ve istikrar alanı olmasını ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyi komşuluk ile diyalog temelinde geliştirilmesini desteklediği vurgulandı.

“Yükümlülüklere riayet edilmeli”

Bakanlık, Yunanistan'ın gayriaskerî statüdeki adalarda bu statüyle bağdaşmayan faaliyetlerden kaçınması gerektiğini bildirdi.

Açıklamada, Doğu Ege adalarının gayriaskerî statüsünün 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmaları ile düzenlendiği belirtilerek, bu statünün aksine gerçekleştirilen silahlanma faaliyetlerinin mevcut hukuki durumu değiştirmeyeceği ifade edildi.

MSB, “Beklentimiz, Yunanistan'ın bölgede barış ve istikrara zarar verebilecek bu tür faaliyetlerden kaçınması ve antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet etmesidir” açıklamasını yaptı.

Türkiye'den diyalog vurgusu

MSB, Türkiye'nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de iyi komşuluk ve diyalogdan yana yaklaşımını sürdüreceğini belirtti.

Bakanlık ayrıca uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerin korunması konusunda gerekli tedbirlerin alınmaya devam edileceğini kaydetti.

Türkiye Bülteni olarak Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki gelişmeleri ve Ege ile Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri takip ediyoruz.

Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Alihan Kuriş soruşturmasında 20 tutuklama: 25 şüpheliden 20'si tutuklandı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Alihan Kuriş soruşturmasında 20 tutuklama: 25 şüpheliden 20'si tutuklandı
WhatsApp
İhbar Hattı