Türkiye'de 12 Eylül'de başlatılan "Ailem Güvende" operasyonları, Avrupa ülkelerinin de gündemine girdi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek'in açıkladığı bilgilere göre, İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve Mersin Cumhuriyet Başsavcılıklarının koordinasyonunda yürütülen operasyonlar 15 ili kapsadı. Operasyonlarda 162 şüpheli, 9 dernek ve 13 işletmeye yönelik adli işlem gerçekleştirildi.
7 AVRUPA ÜLKESİ ORTAK BİLDİRİ YAYIMLADI
Operasyonların ardından Fransa, İsveç, Finlandiya, Almanya, Hollanda, İzlanda ve Danimarka büyükelçiliklerinin ortak bir bildiri yayımladığı aktarıldı.
Bildiride, Türkiye'de 12 Eylül'den bu yana LGBTI+ bireylere, insan hakları savunucularına ve LGBTI+ kuruluşlarına yönelik uygulamalara ilişkin endişeler dile getirildi. Açıklamada ayrıca barışçıl toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği belirtildi.
İTALYA BİLDİRİDE YER ALMADI
Ortak bildiride İtalya'nın bulunmaması dikkat çekti.
Bugün yayımlanan haberlerde, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni liderliğindeki hükümetin bildirinin imzalanmaması yönünde talimat verdiği öne sürüldü. Bu bilgi şu aşamada haber kaynaklarının aktardığı bir iddia olarak yer alıyor.
MELONİ'NİN KARARI DİKKAT ÇEKTİ
İtalya'nın ortak bildiride yer almaması, Avrupa ülkelerinin Türkiye'deki operasyonlara ilişkin açıklamaları arasında farklı bir tutum olarak gündeme geldi.
Meloni hükümetinin geçmişte İtalya'daki eşcinsel çiftlerin ebeveynlik haklarına ilişkin tartışmalarda da daha muhafazakâr politikalar izlediği biliniyor.
"AİLEM GÜVENDE" OPERASYONLARI SÜRÜYOR
Türk makamları ise operasyonların aile ve çocukların korunması, suç yapılanmaları ve hukuka aykırı faaliyetlerle mücadele kapsamında yürütüldüğünü açıklıyor.
Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan operasyon verilerinde; fuhşa aracılık veya yer temini, müstehcen içeriklerin üretilmesi ve yayılması, çocukların bu içeriklere maruz bırakılması gibi suç iddialarına yönelik soruşturmaların yürütüldüğü belirtildi.
Türkiye Bülteni — Habersizseniz Haberiniz Olsun.