Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında New York'ta bulunan Gürlek, yaptığı açıklamalarda son dönemde bazı fon ve hisselerde görülen olağan dışı hareketlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Fonlardaki hareketlilik soruşturma konusu oldu
Gürlek, Türkiye'de yaklaşık 8,5 milyon kişinin borsada yatırım yaptığını belirterek, fonların son iki yılda daha yoğun kullanılmaya başlandığını söyledi.
Bazı fonlar ve bu fonlarla bağlantılı hisselerde ekonomik göstergelerle açıklanamayacak ölçüde hareketlilik tespit edildiğini ifade eden Gürlek, süreçle ilgili Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurulduğunu aktardı.
Adalet Bakanı, soruşturma kapsamında fon sahipleri ve yönetim kurulu üyelerinin mal varlıklarına yönelik tedbir kararları uygulandığını da belirtti.
40 milyon dolarlık transfer tedbirle durduruldu
Gürlek, soruşturmanın mali boyutuna ilişkin önemli bir gelişmeyi de açıkladı.
Bakanın verdiği bilgiye göre, yaklaşık 40 milyon doların başka bir yere aktarılmak istendiği sırada uygulanan tedbir ve bloke kararı nedeniyle banka transfer işlemini gerçekleştirmedi.
Gürlek, soruşturmanın amaçlarından birinin de mağdur olduğunu belirten yatırımcıların zararlarının giderilmesi ve başka yerlere aktarıldığı değerlendirilen paraların geri getirilmesi olduğunu söyledi.
63 kişi hakkında işlem yapıldı
Soruşturmanın devam ettiğini belirten Gürlek, şu ana kadar 63 kişi hakkında adli işlem gerçekleştirildiğini, şüphelilerden bazılarının tutuklandığını, bazıları hakkında adli kontrol uygulandığını ve firari şüphelilerin bulunduğunu açıkladı.
Bakan Gürlek, vatandaşların birikimlerinin korunmasına yönelik hukuki tedbirlerin sürdürüleceğini belirterek, sermaye piyasası suçlarıyla mücadele için büyükşehirler ve diğer illerde uzman savcılardan oluşan özel bürolar oluşturulduğunu da ifade etti.
Türkiye Bülteni — Habersizseniz Haberiniz Olsun.