İstanbul’da son 84 yılın en yüksek yağışının kaydedildiği açıklandı. Vali Davut Gül, sel felaketinde 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 722 kişinin kurtarıldığını duyurdu. Kentte okullar 16 Ekim Cuma günü de tatil edildi.
İstanbul’da etkili olan şiddetli sağanak, kent genelinde hayatı olumsuz etkiledi. Su baskınları, mahsur kalma olayları ve ulaşımda yaşanan aksaklıkların ardından afet ekipleri çalışmalarını sürdürürken, İstanbul Valisi Davut Gül felaketin bilançosuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Vali Gül: Son 84 yılın en yüksek yağışı
Vali Davut Gül, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ölçümlere başladığı 1942 yılından bu yana İstanbul’da kaydedilen en yüksek yağış miktarına ulaşıldığını belirtti.
Felaket nedeniyle 2 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklayan Gül, hastanede tedavi gören 3 kişinin hayati tehlikesinin bulunmadığını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.
2 bin 722 kişi kurtarıldı
İstanbul genelinde yürütülen arama kurtarma çalışmalarında 2 bin 722 kişinin kurtarıldığı açıklandı. Çalışmalara AFAD, belediyeler, emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve ilgili kurumların ekipleri katıldı.
Vali Gül, toplam 46 bin 597 personelin sahada görev yaptığını belirterek, vatandaşların güvenliği için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Bazı bölgelerde küçük çaplı kurtarma faaliyetleri devam ederken, ihtiyaç duyan vatandaşların güvenli alanlara yerleştirildiği bildirildi.
İstanbul’da okullar cuma günü de tatil
Sel felaketinin ardından eğitim kurumlarında güvenlik kontrolleri sürerken, İstanbul genelindeki okullarda eğitime 16 Ekim Cuma günü de ara verildi.
Vali Gül, öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin güvenliğinin öncelikli olduğunu vurguladı. Okulların elektrik, bina güvenliği ve benzeri riskler açısından kontrol edileceğini belirten Gül, kamu çalışanlarına yönelik idari izin uygulamasının da devam edeceğini açıkladı.
Üniversitelerde eğitime ara verilip verilmeyeceği konusunda ise kararın ilgili üniversite yönetimlerince alınacağı belirtildi.
Vatandaşlara zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın çağrısı
Yağışların önümüzdeki 2-3 gün boyunca devam edebileceğine dikkat çeken Vali Gül, vatandaşlara zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları çağrısında bulundu.
Toprağın yoğun yağış nedeniyle suya doyduğunu belirten Gül, olası yol çökmeleri ve benzeri risklere karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Ekiplerin kent genelindeki olumsuzlukları gidermek ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.
Türkiye Bülteni — Habersizseniz Haberiniz Olsun