Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Eylül 1961’de idam edilen Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan için 65’inci yıl dönümünde anma mesajı yayımladı.
Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Yassıada’da yargılanarak idam edilen Menderes, Zorlu ve Polatkan’ı andı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında şu ifadeleri kullandı:
“Türk demokrasisine, milletin iradesine vurulmuş ağır bir darbe olan 27 Mayıs'ın cunta mahkemesi tarafından haksız, hukuksuz şekilde idama mahkum edilen Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı, katledilmelerinin 65'inci yılında rahmetle yad ediyorum. Rabb'im mekanlarını cennet, ruhlarını şad eylesin.”
Menderes 17 Eylül 1961’de idam edildi
27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından Demokrat Parti yöneticileri Yassıada’da yargılandı. Yargılamalar sonucunda Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan hakkında verilen idam cezaları uygulandı.
Zorlu ve Polatkan 16 Eylül 1961’de, Menderes ise 17 Eylül 1961’de İmralı Adası’nda idam edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1990 yılında çıkardığı kanunla Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın itibarlarını iade etti.
Türkiye Bülteni olarak, 27 Mayıs süreci ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin siyasi ve demokrasi tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu aktarıyoruz.
Habersizseniz haberiniz olsun.