Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

COP31 Antalya’da Sanatla Buluşacak: 1,1 Milyon Metrekarelik Dev Sergi Alanı

COP31 kapsamında Antalya’da 1,1 milyon metrekarelik alan sanat galerisine dönüşecek. COPArt etkinlikleri 9-20 Kasım’da düzenlenecek.

31.10.2026 14:28 31.10.2026 15:31 11938 okuma Okuma Süresi: 3 dk
COP31 Antalya’da Sanatla Buluşacak: 1,1 Milyon Metrekarelik Dev Sergi Alanı
Paylaş:
N

 

Türkiye’nin ev sahipliğinde 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek COP31 İklim Zirvesi, yalnızca uluslararası iklim görüşmelerine değil, kapsamlı bir sanat ve kültür programına da sahne olacak. COPArt projesi kapsamında yaklaşık 1 milyon 100 bin metrekarelik konferans alanı, açık ve kapalı sanat galerisi olarak değerlendirilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen hazırlıklar kapsamında Antalya EXPO alanında oluşturulan COP31 yerleşkesi, iklim değişikliğiyle mücadele mesajlarını sanat aracılığıyla dünyaya taşıyacak.

“COPArt: Hâlâ Mümkün / Still Possible” temasıyla düzenlenecek etkinliklerde Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıların eserleri ziyaretçilerle buluşacak. Projenin temel amacı, iklim krizinin etkilerine dikkat çekmek ve çevre konusunda ortak sorumluluk bilincini güçlendirmek.

1,1 milyon metrekarelik alanda sanat etkinlikleri

COP31 için hazırlanan toplam 1 milyon 100 bin metrekarelik alanın 582 bin metrekarelik bölümü Yeşil Bölge, 527 bin metrekarelik bölümü ise Mavi Bölge olarak planlandı.

COPArt etkinlikleri, zirveyle eş zamanlı olarak 9-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yeşil Bölge’deki etkinlikler vatandaşların ücretsiz katılımına açık olacak. Mavi Bölge’deki faaliyetler ise Birleşmiş Milletler tarafından akredite edilen ülke ve devlet temsilcilerine yönelik düzenlenecek.

Bakan Murat Kurum, COP31 alanının Türkiye’nin en büyük açık hava sanat sahnesine dönüşeceğini belirterek 1.100.000 metrekarelik alanda binden fazla eser, 50’den fazla açık hava enstalasyonu, sergiler ve söyleşiler aracılığıyla dünyaya sesleneceklerini açıkladı.

48 panel ve söyleşi düzenlenecek

Proje kapsamında 6 bin 600 metrekarelik kapalı sergi alanında 48 panel ve söyleşi gerçekleştirilecek. Programda Türkiye sanatının önemli isimlerinin eserleri de yer alacak.

“Altı Usta Altı İz” başlıklı sergide Fahrelnissa Zeid, Burhan Doğançay, Ömer Uluç, Devrim Erbil, Mehmet Güleryüz ve Haluk Akakçe’nin eserleri sanatseverlerle buluşacak.

Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi Bey, Hoca Ali Rıza, Nazmi Ziya Güran ve İbrahim Çallı gibi Türk sanatının önemli ustalarından modern ve çağdaş sanatçılara uzanan seçkiler de programda yer alacak.

Uluslararası sanatçılar iklim mesajını sanatla anlatacak

COPArt programında farklı ülkelerden sanatçıların eserleri de sergilenecek. Uluslararası seçkide doğa, çevresel adalet, biyolojik çeşitlilik, iklim değişikliği ve insanın çevreyle ilişkisi gibi konular ele alınacak.

Sanatın evrensel dilinden yararlanılarak iklim krizinin yalnızca bilimsel ve siyasi bir mesele olmadığı, aynı zamanda toplumların ortak geleceğini ilgilendiren bir konu olduğu vurgulanacak.

COPArt Direktörü ve Küratörü Nagihan Özel, projenin temel mesajını “Görmek, hissetmek, korumak ve değiştirmek hâlâ mümkün” sözleriyle ifade etti. Özel, Türkiye’den ve dünyanın farklı coğrafyalarından sanatçıları ortak yaşam sorumluluğu etrafında buluşturmayı amaçladıklarını belirtti.

COP31 Antalya’da 9 Kasım’da başlayacak

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 31. Taraflar Konferansı COP31, 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya EXPO alanında düzenlenecek.

Zirvede resmî iklim müzakerelerinin yanı sıra bilim, teknoloji, sanat, kültür ve çevre odaklı etkinlikler gerçekleştirilecek. Türkiye, COP31 kapsamında iklim değişikliğiyle mücadele ve uluslararası iş birliği konularında yürütülen çalışmaları dünya kamuoyuyla paylaşacak.

COPArt projesiyle Antalya’daki organizasyonun, iklim diplomasisinin yanı sıra sanat ve kültür alanında da uluslararası bir buluşmaya dönüşmesi hedefleniyor.

Türkiye Bülteni — Habersizseniz Haberiniz Olsun

Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
KKTC Dışişleri Bakanlığından Mahmud Abbas’ın Ziyaretine Tepki
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
KKTC Dışişleri Bakanlığından Mahmud Abbas’ın Ziyaretine Tepki
WhatsApp
İhbar Hattı