Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasında sanıklara hapis cezası

Aziz İhsan Aktaş suç örgütüne ilişkin davada mahkeme kararını açıkladı. Aralarında görevlerinden uzaklaştırılan belediye başkanlarının da bulunduğu çok sayıda sanık çeşitli suçlardan hapis cezasına çarptırıldı.

26.08.2026 10:59 26.08.2026 13:02 13071 okuma Okuma Süresi: 3 dk
Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasında sanıklara hapis cezası
Paylaş:
N

 

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz İhsan Aktaş suç örgütüne ilişkin davanın 60. duruşmasında hükmünü açıkladı.

Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonda görülen duruşmada, aralarında 6'sı görevinden uzaklaştırılmış 7 belediye başkanının da bulunduğu 200 sanık hakkındaki kararlar belli oldu.

Mahkeme, Aziz İhsan Aktaş ve Baki Nugay'ın “örgüt kurma” suçundan beraatine karar verirken, 26 sanığın “örgüte üye olma”, 4 sanığın ise “örgüte yardım etme” suçundan beraat etmesine hükmetti.

Rıza Akpolat'a 23 yıl 7 gün hapis

Görevinden uzaklaştırılan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “ihaleye fesat karıştırma”, iki kez “rüşvet” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından toplam 23 yıl 7 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme ayrıca Akpolat hakkında 4 milyon 882 bin 500 lira adli para cezası uygulanmasına karar verdi.

Aktaş ailesinin bazı üyelerine de ceza

Mahkeme, Aziz İhsan Aktaş hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçundan 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası verdi. Aktaş'ın iki yıl süreyle kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılması da yasaklandı.

Aziz İhsan Aktaş'ın kardeşi Doğan Aktaş'a aynı suçtan 2 yıl 1 ay hapis cezası verilirken, Tekin Aktaş ve Ramazan Murat Aktaş da 2 yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Metin Aktaş, Ayşegül Ünal ve Hamit Ünal hakkında ise “ihaleye fesat karıştırma” suçundan 1 yıl 8'er ay hapis cezasına hükmedildi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Aziz İhsan Aktaş'ın kardeşi Özkan Aktaş, yeğeni Ferhat Aktaş ve akrabası Üveys Ünal ise üzerlerine atılı suçlardan beraat etti.

Akpolat'ın yakınlarına da hapis ve para cezası

Rıza Akpolat'ın eşi Yeşim Akpolat, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçundan 4 yıl 2 ay hapis ve 781 bin 200 lira adli para cezasına çarptırıldı.

Akpolat'ın kayınbiraderi Kazım Gökhan Yankılıç'a aynı suçtan 5 yıl hapis ve 1 milyon 111 bin lira adli para cezası verildi. Yankılıç ayrıca “resmi belgede sahtecilik” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi ve bu suç yönünden hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Burak Kangal'a 3 yıl 4 ay hapis ve 625 bin lira adli para cezası verilirken, Çiğdem Yankılıç Kangal 1 yıl 8 ay hapis ve 312 bin 500 lira adli para cezasına çarptırıldı. Bu sanık hakkında da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlaştırıldı.

71 sanığa hapis, 127 sanığa beraat

Mahkeme, aralarında görevlerinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ve Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın da bulunduğu 71 sanığın çeşitli suçlardan farklı sürelerde hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Aralarında Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere'nin de bulunduğu 127 sanık ise üzerlerine atılı suçlardan beraat etti.

İki sanığın dosyasının ayrılmasına karar veren mahkeme, bazı sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, bazı suçlar bakımından ise ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Belediye başkanlarına verilen cezalar

Daha önce verilen karar kapsamında Zeydan Karalar “rüşvet” suçundan 6 yıl 3 ay, Oya Tekin 8 yıl 4 ay, Utku Caner Çaykara 6 yıl 8 ay, Kadir Aydar ise 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer hakkında da “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan 8 ay 10 gün hapis cezası verilmiş ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmişti.

Mahkeme, gerekçeli kararın Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili belediye ve valiliklere gönderilmesine karar verirken, karara karşı istinaf yolunun açık olduğunu bildirdi.

Türkiye Bülteni
Habersizseniz haberiniz olsun.

Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Türkiye'nin MUGEM'i İtalyan basınında gündem oldu: Akdeniz'de dengeler değişebilir
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Türkiye'nin MUGEM'i İtalyan basınında gündem oldu: Akdeniz'de dengeler değişebilir
WhatsApp
İhbar Hattı